Van de 76 in het voorjaar van 2016 onderzochte babylotions en –crèmes voldoen 75 aan de veiligheidseisen; ze bevatten geen verboden parabenen. Fabrikanten uit EU-landen en daarbuiten lijken het gebruik van parabenen – stoffen die worden gebruikt als conserveermiddel – in cosmetische producten bestemd voor baby’s te vermijden.normal_baby_schattig

Hoewel een aantal parabenen onder voorwaarden is toegestaan als conserveermiddel in cosmetische producten, gebruiken producenten deze stoffen niet meer. Producenten gebruiken vaak de claim ‘vrij van parabenen’. De NVWA onderzocht de juistheid van deze claims. Alle ‘vrij van parabenen-claims’ bleken op waarheid te berusten.

In het afwijkende product, bestemd voor babybilletjes, werd propylparabeen aangetroffen. Deze stof is niet toegestaan voor dit type babyproducten. Ook was het etiket onjuist. De verkoop van het product is verboden. Op de website van de NVWA staat een lijst met de onderzochte merken en artikelnummers van babylotions en -crèmes die consumenten kunnen raadplegen.

Crèmes en lotions bestemd voor billetjes van kinderen onder de 3 jaar mogen geen propyl- en butylparabeen bevatten. Wetenschappers stellen dat deze parabenen mogelijk hormoonverstorend werken. De opname van parabenen door de vaak geïrriteerde huid van babybilletjes is mogelijk hoger dan bij een normale huid. Bij gebruik op een normale huid en voor andere toegestane parabenen zijn er geen risico’s wanneer ze volgens de voorschriften worden gebruikt.

De NVWA onderzocht de monsters van de 76 producten op aanwezigheid van parabenen, op de juistheid van het etiket, de aanwezigheid van een waarschuwing “niet gebruiken in het luiergebied” bij aanwezigheid van propyl- of butylparabeen in producten voor de verzorging van het hele lichaam, en de juistheid van ‘vrij van parabenen’- claims.

BRON: Nationale Zorggids