En dan na al die maanden zwangerschap is je kleintje geboren, zo lief, zo teder en zo kwetsbaar.
 Je wilt dit kleine mensje natuurlijk beschermen en vraagt je af hoe je dat het beste kunt doen.

Heeft mijn baby het niet te warm of te koud, hoe moet ik het bedje opmaken, hoe maak ik mijn huis babyproof, hoe kan ik mijn baby het veiligste vervoeren in de auto?

We geven je op deze pagina enkele tips voor de veiligheid van je baby te waarborgen.

Temperatuur baby

Een baby regelt zijn temperatuur vooral via zijn hoofdje, hierdoor koelt een baby sneller af dan grotere kinderen en volwassenen. Pasgeboren baby’s kunnen zich nog niet goed op temperatuur houden. Je kunt de temperatuur van je baby checken door de achterkant van zijn nekje te voelen met de rug van je hand.

Voelt je baby koel, geef het dan een laagje kleding extra aan of gebruik een extra laagje beddengoed. Een transpirerende baby heeft het te warm, laat dan een laagje kleding of beddengoed weg.

Temperatuur kamer

Het advies voor de kamertemperatuur voor een babykamer is tussen de 16-20° waarbij 18° graden het meest ideaal is. Voor je baby kan de omgevingstemperatuur beter wat te laag zijn dan te hoog. Het is altijd beter je baby een extra laagje kleding aan te doen, dan de verwarming aan te zetten.

Babybed

Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed, maar een lakentje met een dekentje. Een dekbed is namelijk veel te warm voor een baby en ook kan een baby zich makkelijk onder of in het losliggend dekbed wurmen. 
Maak het bedje kort op, zodat de kans dat je baby onder het beddengoed terecht komt, minimaal is.

Leg je baby nagenoeg met de voetjes tegen het voeteneind, houdt ongeveer een vuist ruimte ertussen zodat je baby de beentjes goed kan strekken. Leg het lakentje met het dekentje dwars op het bedje, zodat je deze aan de zijkanten tot onder het matras kunt stoppen. Is je baby stevig ingestopt, dan voelt het zich veilig, kan zich minder makkelijk op zijn buik rollen en blijft ook lekker warm.

Zorg ook dat het babybedje voldoende afstand heeft tussen (gordijn)koorden, snoeren en het hemeltje. Als een kind hier bij kan, bestaat de kans dat het hierin verstrikt raakt.

Huis babyproof

Wat moet je doen om je huis ‘babyproof’ te maken? 
Het beste is om op kruiphoogte je huiskamer te bekijken. Je ziet stopcontacten, kabels en snoeren en bijvoorbeeld ook de rubber tips van deurstoppers.

Houdt ook rekening met scherpe hoeken waar een baby zich aan kan bezeren, installeer veiligheidsclips op alle deuren en kasten, berg medicijnen en schoonmaakmiddelen hoog op. Installeer hekjes boven en onderaan trappen. 
Het is onmogelijk om je huis volledig babyproof te maken, je baby zal altijd wel iets vinden dat veel gevaarlijker is dan je had verwacht. Dus ondanks dat je je huis zo babyproof mogelijk maakt, blijf altijd alert!

Vervoeren in de auto

Ook als je met je baby op pad gaat wil je dat zo veilig mogelijk doen, maar waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een autostoel. 
Autostoeltjes zijn verdeeld in groepen, deze groepen zijn niet ingericht op lengte, maar op gewicht.
 Groep 0 en 0+ zijn voor kinderen van 0 tot 13 kilo, groep 1 is voor kinderen van 9 tot 18 kilo en groep 2/3 is er voor kinderen van 15 tot 36 kilo. 
Ondanks dat deze groepen zijn ingericht op gewicht, is het wel belangrijk om te kijken naar de lengte. 
Als je baby in het stoeltje zit, is het belangrijk dat het hoofdje niet boven de rugleuning uitkomt. 
Natuurlijk