Hoeveel uren kraamzorg ontvang je?

Het aantal uren kraamzorg wordt vastgesteld op basis van het Landelijk Indicatie Protocol. Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van je wensen en je situatie. De uren kraamzorg worden in overleg met jullie ingedeeld. Sommige gezinnen kiezen bijvoorbeeld voor minder uren zorg als de vader nog thuis is, of minder zorg in het weekend en doordeweeks meer uren. Wij passen de uren zorg op maat aan.

Basis uren kraamzorg

Wanneer er geen bijzonderheden zijn in je gezinssituatie of gezondheid, ontvang je een standaard aantal uren kraamzorg. Dit bestaat uit 49 uur zorg, verdeeld over 8 dagen. Het uitgangspunt hierbij is dat je borstvoeding geeft. Geef je geen borstvoeding, dan is het aantal uren kraamzorg wat vergoed wordt door je zorgverzekeraar minder.

Meerzorg

In het meerzorgpakket worden meer uren kraamzorg geleverd, omdat de gezondheid van de moeder, de baby of de gezinssituatie hierom vraagt. Je kunt dan tot maximaal 80 uur kraamzorg ontvangen. Naast de standaard zorgtaken besteedt de kraamhulp ook aandacht aan de opvang en verzorging van huisgenoten.

Minder uren kraamzorg

Je kunt ook minder uren kraamzorg ontvangen. In dat geval krijg je 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. De huishoudelijke taken voor de kraamverzorgster komen te vervallen; het is dan dus belangrijk dat je een mantelzorger hebt die deze taken op zich neemt.

Op basis van indicatie door de verloskundige of een arts, kunnen er uren kraamzorg worden bijgetekend. Hoe dit precies werkt, wordt met u besproken tijdens het intakegesprek. 
Voor bovenstaande uren kraamzorg geldt dat de uren die je krijgt exclusief de uren van de bevalling zijn. Tijdens de bevallig is de kraamverzorgster al aanwezig. Zij kan dan de verloskundige assisteren en de eerste verzorging na de bevalling op zich nemen.

Overige mogelijkheden uren kraamzorg

Verlengde kraamzorg
Dit zijn extra uren kraamzorg die geleverd worden op de 9e en 10e dag, te rekenen vanaf de dag van de bevalling. Afhankelijk van de situatie worden deze uren door de verloskundige bijgetekend.

Couveuse-nazorg of uitgestelde kraamzorg
Couveuse-nazorg of uitgestelde kraamzorg is de kraamzorg die na de eerste 10 dagen, te rekenen vanaf de dag van de bevalling, geleverd kan worden. Het aantal uren zorg varieert tussen de 9 en 15 uur. Deze uren worden verdeeld over 3 of 5 dagen, afhankelijk van de situatie. We proberen je zo goed mogelijk te begeleiden binnen deze uren, zodat je zelfverzekerd in je nieuwe gezinssituatie staat.

Extra uren kraamzorg

Heb je na de kraamzorgperiode behoefte aan extra uren kraamzorg, dan kun je altijd kraamzorguren bij ons bijkopen. Deze extra bijgekochte uren worden niet door je zorgverzekeraar vergoed.

Lees hier over uren kraamzorg en de vergoeding door je zorgverzekeraar.