Je kindje is nu ongeveer 6,5 centimeter en 20 gram. Het hartje van je kindje gaat nog steeds razendsnel, zo’n 140-160 slagen per minuut. Bij ons volwassenen ligt dit rond de 50 slagen per minuut, even ter vergelijking….

Je kindje heeft nu zijn ogen en oren op de goede plek in zijn hoofdje gekregen, de reuk- en gehoor organen zijn zich aan het ontwikkelen en hij kan inmiddels duimen, gapen en vruchtwater inslikken. Hij heeft inmiddels piepkleine nageltjes aan zijn vingers en teentjes. Ook kan hij met zijn handjes al iets vastpakken, zoals zijn eigen navelstreng. Dat is dan ook leuk speelgoed om zich mee te vermaken. De bewegingen die je kindje gaat maken worden steeds krachtiger, omdat de spieren ook steeds meer ontwikkeld zijn.

Vanaf deze week is ook de placenta volledig ontwikkeld. Alles wat je eet, drinkt en inademt gaat via de placenta naar je kindje. Nu je dit weet, begrijp je ook vast waarom het eenduidige advies luidt om (zeker tijdens je zwangerschap) niet te roken, geen alcohol te nuttigen en gezond te eten.

Rond deze week krijg je ook je eerste echo, de eerste kans om je kindje eens te bekijken. Vaak is het dan pas echt tastbaar en meer voorstelbaar voor aanstaande ouders! Tijdens deze echo wordt gekeken of het hartje klopt, hoe lang je precies zwanger bent en hoe groot je kindje op dat moment is. Ook kunnen ze bij deze echo zien of het eventueel een meerling is.

Zelf kan je nu merken dat de misselijkheid in de ochtend misschien al wat aan het afnemen is en dat je wat minder moe bent. Ook je eetlust zal waarschijnlijk weer wat toenemen.

Als je je familie nog niet verteld hebt over je zwangerschap is het nu misschien het juiste moment om hen mee te laten delen in jullie geluk!