Je kindje is nu ongeveer 30 gram en 6,5 centimeter.
Zijn staartje is helemaal weg. Op de echo zijn zijn armen, beentjes en ribbetjes al goed te zien. Ook zie je dan dat hij in een ruime hoeveelheid vruchtwater zwemt. Dit is zijn veilige plaats, wat hem beschermt tegen vallen en stoten.

Deze week ontwikkelen de stembanden van je kindje zich in het strottenhoofd en ook de melktandjes zijn nu aanwezig in het tandvlees. Ook de vingertjes zijn nu voorzien van hun eigen identiteit: vanaf deze week hebben baby’s hun eigen vingerafdruk!

Je bent in de 2e termijn van je zwangerschap gekomen, de termijn waarin de meeste vrouwen zich goed voelen en dit ook uitstralen. Je zal nu waarschijnlijk al een beginnend buikje krijgen, al zijn er ook vrouwen die hun broek of rok al even terug hebben moeten inwisselen voor zwangerschapskleding. Draag geen te strakke kleding, kies voor goed zittende zwangerschapskleding waarin jij je mooi en lekker voelt, je bent zwanger en dit mag gezien worden!

Verzorg jezelf goed, je lijf heeft het nodig. Neem op zijn tijd een ontspannend bad, dat werkt rustgevend. Maak het bad niet te heet, je hebt daardoor kans op lage bloeddruk en daar kan je naar van worden. Smeer je lekker in met een lotion of bodymilk, daar blijft je huid soepel van.

Hoewel het eerste, wat onzekere, trimester erop zit, kan je jezelf toch nog steeds onzeker voelen en wat bezorgd zijn. Veel aanstaande moeders herkennen dit en houden dit gevoel in meer of mindere mate tijdens de gehele zwangerschap. Spreek je onzekere gevoel uit tegen bijvoorbeeld de verloskundige, zij kunnen je begeleiden en steun geven.