Je kindje weegt nu ongeveer 90 gram en is 11 centimeter.
Het hoofdje van je kindje is nu ongeveer 3 centimeter doorsnee.

Als je zwanger bent en al eerder zwanger geweest bent, heb je kans dat je nu je kindje al kan voelen. Je herkent het gevoel van “bubbeltjes” in je buik. Wees niet bezorgd als je je kindje nog niet voelt, de meeste vrouwen voelen hun kindje pas rond de 20e week voor het eerst, het is nu nog erg vroeg!

Het zenuwstelsel van je kindje blijft zich uitbreiden, waardoor hij steeds meer bewegingen gaat maken. Hij kan nu zijn armpjes en beentjes buigen en ook de gewrichten als pols en enkels kunnen nu bewegen. Ook kunnen zijn oogjes, ook al zijn ze nog dicht, licht en donker waarnemen.

Je placenta, vruchtwater en baby samen wegen nu ongeveer 200 gram. Als je plat op je rug ligt, kan je soms zelf je baarmoeder voelen. Net boven je schaambot voel je een bolletje uitsteken, dit is het huisje van je kindje!

Als je een zwangerschapscursus wilt gaan volgen, is het nu het moment om je hiervoor in te schrijven. Het is gezellig om mensen te ontmoeten die dezelfde ervaringen als jullie doormaken. Bij de meeste cursussen wordt het hele proces rondom de bevalling goed uitgelegd, waardoor je goed voorbereidt aan deze taak kan beginnen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel) van de cursus, informeer hier gerust naar bij je eigen verzekering!