Deze week is je kindje alweer ongeveer 18 centimeter en weegt hij 150 gram.
De longen en luchtpijp zijn volledig aangelegd, maar moeten nog groeien en rijpen voordat ze het leven buiten de baarmoeder aan kunnen. Je kindje oefent met “ademen” door vruchtwater in te nemen en met kracht eruit te persen. Zijn borstkasje gaat dan op en neer. Zo worden de longetjes ook steeds verder ontwikkeld.

Vanaf deze week gaat je baby ook een vetlaagje opbouwen. Elke maand komt er wat bij zodat hij bij de geboorte ongeveer 2 kilo vetlaag bij zich draagt om zich een beetje te kunnen beschermen tegen de kou na de geboorte.
De navelstreng is inmiddels geen dun draadje meer, maar een flinke streng die dikker en steviger is. Dit komt omdat er meer voedingsstoffen en zuurstof door moeten om je kindje goed te laten groeien. Ook moet hij meer afvalstoffen afvoeren doordat je kindje groter wordt.
Het hartje werkt ook al hard, het pompt per dag zo’n 24 liter bloed door het lijfje van je kindje.

Jouw lichaam is zich continu aan het aanpassen aan de zwangerschap. Je zal merken dat je temperatuur verder in de zwangerschap wat hoger wordt, tot een graad hoger zelfs. Hierdoor heb je het toch snel (te) warm.
Je maag werkt langzamer waardoor je minder trek hebt, je hart klopt sneller omdat het meer bloed moet rond pompen.

Vergeet je ook niet om je gevoelens en gedachten met je partner te delen? Voor een partner kan de zwangerschap iets heel ontastbaars zijn. Laat weten hoe je je voelt, wat je wilt en wat je juist niet wilt. Zo betrek je je partner erbij en kunnen jullie samen vaak nog meer naar elkaar en het moment van de komst van jullie kleintje toe groeien! Misschien is het ook leuk om naast wekelijkse foto’s van je buik ook foto’s met je partner samen in je zwangerschap te (laten) maken.