Je kindje is nu 200 gram en ongeveer 20 centimeter.
De oortjes van je baby gaan nu steeds beter werken en hij gaat geluidjes herkennen, zoals je hartslag en je stem.
De oogjes van je baby staan nog ver uit elkaar, maar je baby oefent er al echt mee, ook al zijn ze nog dicht. Hij beweegt ze van boven naar beneden en hij kan al scheel kijken. Hierdoor worden de oogspieren steeds geoefend.

Je baby heeft nog alle ruimte in je buik om te bewegen, al worden zijn bewegingen wel steeds krachtiger. Hierdoor kan je soms een “bubbeltje” of “luchtbelletje” voelen in je buik. Dit zijn de eerste bewegingen die je voelt!

Je baarmoeder heeft nu ongeveer de afmeting van een meloen, dus je zal merken dat op je buik slapen steeds lastiger wordt. Je moet dus een andere houding gaan vinden die prettig is. Als je op je rug ligt, kan je je naar gaan voelen, de voorkeur is dan ook om op je zij te gaan slapen. Dan blijft de doorbloeding optimaal voor jou en je kind.

Je hebt door de zwangerschap een verhoogde kans op blaasontsteking. Doordat je baarmoeder op je blaas drukt, kan je blaas zich soms niet optimaal legen. Hierdoor is er kans dat er urine achter blijft, die blaasontsteking veroorzaakt. Een blaasontsteking herken je aan een zeurende pijn in je onderbuik, branderig gevoel tijdens het plassen, donkere urine en/of voortdurende aandrang om te plassen. Herken je een of meerdere klachten? Ga dan even langs je huisarts!