20 weken zwanger

Image

Je kindje is nu ongeveer 320 gram en 25 centimeter lang, de helft van zijn uiteindelijke lengte en jij bent op de helft van je zwangerschap! Deze week groeien de beentjes van je kindje in de goede verhouding tot zijn lichaam. De longen ontwikkelen zich verder en de spierontwikkeling gaat ook door. Hij kan zich nu inmiddels af en toe flink uitrekken. Als je je kindje voelt bewegen, zal je merken dat hij het ene moment drukker is als het andere, je kindje slaapt ook al in je baarmoeder! De meeste ongeboren kindjes zijn overdag heerlijk rustig, ze worden dan in slaap gewiegd door het lopen en de bezigheden van jou. ’s Avonds als jij tot rust komt en lekker op de bank zit met je voeten omhoog, denkt hij: wat een rust….even laten weten dat ik er nog ben! Je zult dan merken dat hij drukker wordt en dat je hem meer voelt bewegen. Zo ontwikkelt je kindje al in je baarmoeder een slaap-waak ritme. Na de geboorte zal je dit ritme vast nog wel een keer herkennen.

Je krijgt rond deze week de 20 weken echo. Dit is een belangrijke mijlpijl, zo op de helft van je zwangerschap. Bij deze echo wordt natuurlijk gevraagd hoe jij je voelt. Bij je kindje gaan ze kijken naar de groei, het hartje, de longetjes, nieren, blaas, ruggetje en het hoofdje. Ook kunnen ze bij deze echo vaak goed zien of het een jongetje of meisje wordt. Van te voren wordt gevraagd of je dit wilt weten, je mag dit ook altijd zelf al aangeven. Gemiddeld ben je nu 4,5 kilo gegroeid. Let wel: dit is een gemiddelde. Als je veel vocht vast houdt zal je zwaarder zijn en als je erg ziek geweest bent zal het minder zijn. Vanaf nu zal er per week gemiddeld 400 tot 500 gram in gewicht bijkomen, tot je gemiddeld zo’n 13 kilo aangekomen bent bij een zwangerschap van 40 weken.

Als je nog op vakantie wilt gaan naar de zon, kijk dan uit voor je huid. In je lijf is door de zwangerschap veel oestrogeen aanwezig, dit kan ervoor zorgen dat je door veel zon een zwangerschapsmasker krijgt. Dit zijn donkere vlekken op je huid en in je gezicht, die vaak ook na je zwangerschap zichtbaar blijven. Bescherm je huid daarvoor en blijf daarom liever uit de felle zon. Als je met het vliegtuig weg zou willen, informeer dan bij de betreffende vliegmaatschappij tot wanneer je in je zwangerschap mag vliegen. Bij de meeste maatschappijen is dit tot 34/36 weken en heb je een medische verklaring (in het Engels) nodig.

Rond deze week is het tijd dat, als je werkt, gaat nadenken over je zwangerschapsverlof. Je hebt in Nederland recht op 16 weken betaald verlof: 4-6 weken voor je uitgerekende datum en 10-12 weken na de bevalling. Bespreek je wensen zo snel mogelijk met je werkgever, zodat jullie daar duidelijke afspraken over kunnen maken.

Wat doet de kraamverzorgster?