21 weken zwanger

Image

Je kindje is ongeveer 400 gram en 26 centimeter. Vanaf deze week worden witte bloedcellen in het lichaam van je kindje aangemaakt. Deze zijn erg belangrijk, ze zijn nodig voor een goed immuunsysteem tegen ziektes en infecties. Je kindje kan nu ook steeds beter horen. Hij kan inmiddels geluiden horen van bijvoorbeeld het verkeer en de televisie. Blijf lekker tegen hem praten en zingen, hij herkend je stem al echt. De placenta zorgt er inmiddels ook voor dat je kindje glucose (=suikers) binnen krijgt, die zijn darmpjes op kunnen nemen. Mede hierdoor kunnen de darmen zich verder ontwikkelen en groeien. De smaakpapillen worden inmiddels op de tong ontwikkeld en in de hersenen is de ontwikkeling al zo ver, dat de tastzin aanwezig is.

Je buik zal nu echt gaan groeien, je ziet hem nu soms per dag veranderen. De verloskundige zal bij elk bezoek je buik gaan onderzoeken. Soms kan je wat last hebben van harde buiken, dan voel je je buik als een harde bal waarop veel spanning staat. Vaak is dit een teken dat je het erg druk hebt gehad, dit kan lichamelijk of geestelijk zijn. Probeer dan meer te ontspannen en neem op tijd wat meer rust! Als je twijfelt of je hebt pijn aan je buik, neem dan altijd even contact op met je verloskundige.

Rond deze week is het hormoon cortisol op zijn hoogst. Cortisol wordt ook wel het stress hormoon genoemd. Doordat deze op dit moment hoger is dan normaal, kan je meer stress ervaren, wat weer stemmingswisselingen met zich mee kan brengen. Het is een bekend en normale kwaal, al is het voor je partner soms moeilijk te begrijpen waarom je het ene moment lacht en het andere moment ineens verdrietig of boos bent. Leg hem uit wat je voelt, vertel dat het erbij kan horen en hoe hij je kan ondersteunen. Het is tijdelijk, als het goed is voel je je binnenkort alweer wat stabieler! In het eerste trimester van je zwangerschap kon je bandenpijn ervaren, een zeurende of stekende pijn onderin je buik net boven je liezen. Dit kan weer op gaan spelen. Je buik groeit nu flink en gaat wat hangen, waardoor er meer druk op de banden waaraan je baarmoeder hangt, komt te staan. Je kan overwegen om een buikband te gaan dragen. Je hebt ze in veel kleuren en maten, dus behalve dat het je buik wat ondersteunt, staat het vaak ook nog eens leuk!

Probeer genoeg te ontspannen, overdag even een moment van rust nemen en ’s avonds op tijd naar bed. Dit kan kwaaltjes later in de zwangerschap voorkomen, zoals hoge bloeddruk. Ga lekker met de benen omhoog zitten als het kan. Sommige mensen zijn gevoelig voor spataderen, dit kan je hiermee soms voorkomen. Ook kan je wat vocht vasthouden, dit wordt dan ook makkelijker afgevoerd zodat je minder last van dikke benen en voeten hebt.