Je kindje weegt nu ongeveer 440 gram en is 28 centimeter.
Hij gaat zichzelf steeds meer aanraken; hij voelt zijn gezicht, beentjes en buikje. Ook speelt hij vaak met zijn navelstreng. Dit kan geen kwaad, hij heeft nog niet genoeg kracht om deze kapot te maken of te beschadigen.
De oogjes zijn nog gesloten, maar de iris is al gevormd. Er zit alleen nog geen kleur in het oog. Het gezichtje is al meer in vorm, de wenkbrauwen, oogleden en lippen zijn herkenbaar. Onderhuids is hij een vetlaagje aan het opbouwen, hierdoor verdwijnen alle rimpels in zijn huidje en ziet hij eruit als een baby’tje wat pasgeboren is.

Alles wat jij eet, kan je kindje in lichte mate proeven aan het vruchtwater. Op dit moment proeft hij al de pittige en scherpe smaken.
Jijzelf gaat nu steeds meer in gewicht toenemen. Dit is heel normaal, vaak na de bevalling gaat het er vanzelf grotendeels weer af. Ga zeker niet op dieet, dit is schadelijk voor je kindje. Je kan, om overbodige gewichtstoename te beperken, kiezen voor gezonde tussendoortjes als fruit en rauwkost, of neem een cracker. Blijf ook voldoende bewegen, als je niet kan of wilt sporten, wandel dan bijvoorbeeld elke dag een half uur.

Tijdens deze fase van de zwangerschap kun je heel onrustig slapen en last hebben van de meest angstige dromen: Je kindje vergeten mee te nemen, je kan niet goed voor hem zorgen….Veel aanstaande moeders zullen deze dromen herkennen! Door het dromen verwerk je je angsten en ben je straks zeker klaar voor de komst en de zorg voor je kindje!

Je buik heeft een magnetische aantrekkingskracht op sommige mensen, ze willen zomaar (ongevraagd) aan je buik zitten. Als je dit niet fijn vind, zeg dit gerust. Het is jouw lijf en buik! Als je het moeilijk vind om het te zeggen, leg dan jouw handen op je buik, dit geeft een natuurlijk teken van afstand houden aan mensen.

Als jij en je partner niet getrouwd zijn, maar je partner wil wel officieel de ouder van je kind zijn, moeten jullie voor erkenning van jullie kindje naar de gemeente. Daar moeten jullie een akte van erkenning tekenen, waarmee de partner officieel erkend wordt als ouder van jullie kind en daarmee ook juridisch de ouder. Dit betekend dat je partner verplicht is het kind te onderhouden en dat het kind in geval van overlijden van je partner recht heeft op de erfenis. Als je partner het kind erkend heeft, mag hij de aangifte van de geboorte ook doen.