Je kindje weegt nu ongeveer 500 gram en is 30 centimeter. Hij groeit goed, zijn hoofdje groeit minder snel dan zijn lijfje, waardoor hij steeds meer in de goede verhoudingen komt.

Hij kan flink de hik krijgen, dit komt omdat hij dan veel vruchtwater heeft ingenomen. Jij kan dit voelen als kleine “schokjes” of “plopjes”. Als je kindje in je zwangerschap vaak de hik heeft gehad, heb je grote kans dat hij dit na de geboorte ook nog vaak heeft. Dit wordt vanzelf minder.
Je kindje luistert ook mee met jouw muziek wat je in het dagelijks leven luistert. Hij gaat hieraan wennen en raakt er vertrouwd mee. Na de geboorte kun je proberen om hem, als hij onrustig is, deze muziek weer te laten horen. Vaak herkennen ze dit dan en dat werkt dan weer rustgevend.

Je borsten zijn zich al volop aan het voorbereiden op de komst van je kleintje. Er kan tijdens de zwangerschap al wat vocht uit je borsten lekken. Dit is normaal. Merk je dat je hier last van hebt, dan kun je zoogkompressen in je beha gaan dragen. Deze zijn te koop bij de drogisterijen en vangen het vocht op wat je lekt. Gebruik wel meerdere keren per dag een nieuw zoogkompres in verband met de hygiëne, de vochtige warme kompressen kunnen een bron van bacteriën zijn.

Auto rijden zal nu vast nog wel gaan, dit mag natuurlijk ook gewoon. Zodra je merkt dat je buik in de weg gaat zitten met autorijden en je past je gordel niet meer, wordt het tijd om niet meer in de auto te stappen. Lange afstanden kunnen vermoeiender zijn dan voorheen. Neem voldoende rust, stop regelmatig om je benen even te strekken en laat je partner rijden. Lukt dit niet, probeer dan met het openbaar vervoer te gaan.

Je kan merken dat je wat vocht vast blijft houden, je voeten worden wat dikker, vooral aan het eind van de dag of als het warm is. Je schoenen zullen niet meer zo lekker zitten. Genoeg bewegen, zoals wandelen, bevorderd het afvoeren van vocht uit je voeten en benen. Leg ook ’s avonds je voeten lekker omhoog, zo wordt het vocht ook eerder opgenomen door het lichaam en afgevoerd.