Je kindje is nu ongeveer 650 gram en 33 centimeter.
Hij heeft nu steeds minder ruimte om te draaien, dus je zal zijn bewegingen steeds meer gaan voelen. Als je kindje wakker is, beweegt hij zo’n 50 tot 100 keer per uur! Het indalen duurt nog wel een paar weekjes, dus als je kindje nog niet zijn goede geboorte positie ingenomen heeft, is dat niet erg! Inmiddels kan je kindje ook een vuistje maken, dit zou je op een echo kunnen zien.

In de longen komen de vertakkingen met daaraan longblaasjes vanaf deze week tot ontwikkeling. Voordat ze kunnen functioneren moeten ze nog wel rijpen en zich vormen. Er komt een soort smeermiddel tussen, dat noemen ze surfacant. Dit zorgt ervoor dat de longblaasjes open gaan en niet op elkaar plakken als je kindje uitademt. Ook de neusgaatjes gaan open staan. De zenuwen rond de mond en lippen ontwikkelen zich en worden steeds gevoeliger. Dit heeft je kindje nodig, zo kan hij na de geboorte beter je tepel vinden en drinken.

Jij kan merken dat je vaker last hebt van harde buiken. Je voelt dan dat je spieren van je baarmoeder wat samen trekken, ze oefenen dan vast voor de bevalling en noemen ze “voorweeën”. Dit voel je dan tijdelijk, maar komt niet regelmatig om de aantal minuten terug! Het kan ook zijn dat het een teken van je lijf is, dat je wat rustiger aan moet doen.

Rond deze week is het verstandig en ook leuk om je in te schrijven voor een borstvoedingsavond. Op deze avond krijg je, samen met andere aanstaande ouders, voorlichting van een lactatiekundige over het geven van borstvoeding en waarom dit zo goed is voor je kindje. Ook krijg je alvast wat tips om je zo goed mogelijk voor te kunnen bereiden.