27 weken zwanger

Image

Je kindje is nu ongeveer 750 gram en 35 centimeter. Deze week is weer een belangrijke week, de aanleg van het immuunsysteem wordt gestart. Via de navelstreng krijgt je kindje van jouw antilichamen binnen die het immuunsysteem gaan opbouwen. Het immuunsysteem beschermt je kindje tegen ziektes en infecties na de geboorte.

In borstvoeding zitten ook belangrijke stoffen voor het immuunsysteem die je kindje via jou binnen krijgt. Dat zorgt ervoor dat het immuunsysteem ook na de geboorte nog versterkt wordt. Vandaar dat borstvoeding genoemd wordt als belangrijkste voeding voor je pasgeboren kindje!

Om straks goed te kunnen drinken, zuigt je kindje steeds vaker op zijn duimpje. Hiermee traint hij al een beetje zijn zuigreflex. Ook kan hij steeds meer smaakjes “proeven”. Ze zeggen dat als jij veel zoetigheid eet, je kindje zoeter vruchtwater proeft!

Voor jezelf wordt het wel tijd dat je gaat nadenken over waar je straks wilt bevallen en wie je erbij wilt hebben. Je partner, je moeder, je vriendin? Tot 37 weken zwangerschap moet je in het ziekenhuis bevallen onder leiding van de gynaecoloog of klinisch verloskundige. Vanaf 37 weken zwangerschap mag je thuis bevallen. Je verloskundige begeleidt dan je bevalling samen met de kraamverzorgende van de organisatie die jij hebt gekozen. Vanaf 37 weken kan je er ook voor kiezen om poliklinisch of in een geboortehotel te bevallen. In dat geval is je eigen verloskundige aanwezig, samen met een kraamverzorgende, die jouw bevalling daar begeleidt. Zij “huren” in dat geval een verloskamer om te bevallen en daarna mag je (als alles goed is verlopen) na een poliklinische bevalling na 2u weer naar huis. In een geboortehotel kan je vaak je kraamtijd ook nog doorbrengen, dit is per geboortehotel verschillend. Vraag daarom altijd goed naar de voorwaarden om in een geboortehotel te kunnen bevallen. Ook zijn er zowel bij poliklinisch bevallen als bevallen in het geboortehotel kosten voor eigen rekening. Hierover kun je informatie opvragen bij je zorgverzekering.

Als je een medische indicatie hebt, zoals bij een meerling zwangerschap, hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes, sta je onder controle bij de gynaecoloog en moet je altijd in het ziekenhuis bevallen onder leiding van de gynaecoloog. Vaak blijf je dan ook nog wat langer in het ziekenhuis voor nacontrole.

Geef je wensen (indien mogelijk) en eventuele angsten tijdig door aan je verloskundige of gynaecoloog, vaak kan je een bevallingsplan invullen waarin je je wensen rondom de bevalling kan opschrijven. Dit kunnen ze ten tijde van de geboorte erbij houden en er zo goed mogelijk rekening mee houden!