Je kindje is nu ongeveer 950 gram en 36 centimeter.
Je bent in het 3e en laatste trimester van je zwangerschap aangekomen. Vaak lichamelijk de zwaarste, omdat in dit trimester je buik verder groeit en in gewicht toeneemt en je de bevalling gaat ervaren.

Je kindje krijgt nu echte botten in plaats van kraakbeen. Zijn schedeltje is nog wel erg zacht, dit is om zo soepel mogelijk door het geboortekanaal te gaan tijdens de geboorte. Na de geboorte wordt ook het schedeltje langzaamaan hard bot. Het hoofdje is inmiddels wel al in de juiste verhouding met zijn lichaampje. Als je je kindje eens goed wilt bekijken, kun je een 3d of 4d echo laten maken. Je kindje lijkt nu al echt op een pasgeboren baby en zijn gezichtje zal je na de geboorte echt herkennen van de echo!

Hoe langer je kindje in jouw buik zit, hoe beter het is. Jij hebt precies de juiste temperatuur, voeding en groei stoffen voor hem. Ook zal hij nog veel moeite hebben met zelfstandig ademen, dit kost hem nog teveel energie die hij zelf nog niet heeft. Je kindje gaat vanaf nu in lengte minder snel groeien, maar hij gaat wel verder met zijn vetlaagje ontwikkelen, zodat hij er straks na de geboorte lekker mollig uitziet.

Je slaapt waarschijnlijk al een poosje minder goed dan je gewend was. Waren het eerst de nare dromen die je uit je slaap hielden, nu kan je buik je flink in de weg zitten. Je kan vast al niet meer liggen zoals je graag deed, misschien dat er een voetje tegen je ribben duwt…Zeker als je wat kleiner bent kan je hier al snel flink last van hebben. Ook slaap je veel lichter dan normaal. Dit is iets wat door je lichaam geregeld wordt, zodat je straks als je kindje er is, hem ’s nachts hoort huilen als je slaapt.

Je bent waarschijnlijk al druk bezig met het inrichten van het babykamertje, eventueel spullen wassen en uitzoeken. Samen met je partner, vriendin en/of je (schoon)moeder is dit een leuk karwei om met elkaar toe te leven naar de komst van je kindje.

Als je na de geboorte zo snel mogelijk kaartjes wilt versturen, moet je ze rond deze week ook bestellen. Je krijgt dan een proefdruk zoals het kaartje zal worden, waarbij je na de geboorte alleen nog de naam, geboortedatum, tijd, plaats en eventueel lengte en gewicht hoeft in te vullen.