Je kindje is nu ongeveer 1350 gram en 38 centimeter.
De meeste ontwikkelingen van je kindje zijn nu achter de rug, het belangrijkste is groeien en aansterken!

Je kindje gaat nu zijn donshaartjes verliezen, die hij via het vruchtwater zelf in gaat slikken. Dit is niet erg, ze komen dan vanzelf in zijn darmpjes, die daardoor de werking van de darmpjes in gang zet. Het hoofdhaar wordt nu sterker, maar na de geboorte kan hij dit nog verliezen. Veel kindjes wisselen na de geboorte nog van haarkleur in de loop van de eerste 2 jaar…

Sommige kindjes liggen met 30 weken al keurig met het hoofdje naar beneden, maar dit hoeft echt nog niet. Tot de 34e week mag je kindje nog op alle posities liggen. Daarna is het gewenst dat hij met zijn hoofdje naar beneden gaat liggen, zodat hij klaar ligt om in te dalen voor de geboorte.

Rond deze week wordt bij jou ook nogmaals bloed geprikt. Dit is om te kijken of je ijzergehalte in je bloed nog goed is (je Hb gehalte). Als in week 12 bij het bloed prikken gebleken is dat jij een negatieve resusfactor hebt, wordt er gekeken of je bepaalde antistoffen aanmaakt. Dit gebeurt als je kindje een positieve resusfactor heeft. Als dit zo is, kunnen die antistoffen je kindje via de navelstreng bereiken en hem ziek maken. Als deze antistoffen bij jou geconstateerd worden, krijg je een injectie, zodat je niet nog meer antistoffen gaat aanmaken. Ook na de bevalling krijg je dan nog een injectie hiervoor!