36 weken zwanger

Image

Je kindje is nu ongeveer 2950 gram en 45 centimeter. Vanaf deze week is je kindje gereed om geboren te worden, al mag dit pas bij 37 weken thuis. Het kan zijn dat je nu een lichaamsdeel van je kindje bijna vast kunt pakken en dit aan de buitenkant van je buik ziet, bijvoorbeeld een voetje.

Je kindje kan nu iets rustiger worden in de baarmoeder. Als alles volgens het boekje gaat, is je kindje uiterlijk deze week ingedaald, met het hoofdje keurig naar beneden. Mocht je kindje nu nog in een stuitligging liggen, dan draait hij ook niet meer vanzelf. Je verloskundige gaat in dat geval met je bespreken wat de mogelijkheden om te bevallen zijn.

Je kindje ligt in 2 vliezen, het amnion (het binnenste vlies) en het chorion (het buitenste vlies). Deze vliezen heten samen membranen of vruchtvliezen en zullen vlak voor of tijdens de bevalling breken. Hierdoor loopt (een groot deel van het) vruchtwater weg. Doordat je van te voren normaal gesproken niet weet wanneer dit gebeurd, is het verstandig om alvast maatregelen te nemen. Zorg dat je matras beschermd is met een waterdichte onderlegger of bijvoorbeeld een zeiltje.

Zelf ben je nu, als je een werkende vrouw bent, met verlof! De tijd om nog even heerlijk te genieten voordat je bevalling zich aandient. Soms is dat genieten wel wat lastig, de laatste loodjes wegen nu eenmaal vaak het zwaarst. Je kan last krijgen van brandend maagzuur, omdat je kindje zo hoog zit dat je maag in de verdrukking komt. Ook zal je veel vaker moeten plassen, omdat je blaas in de verdrukking zit. Het opstaan en lopen is door de grootte van je buik niet meer zo eenvoudig als eerst. Zorg wel dat je, ondanks misschien aanwezige kwaaltjes, probeert om de laatste weken voldoende rust te nemen en nog even bewust te genieten van je zwangerschap. Voordat je het weet sta je met je kleine spruit in je armen!