Je kindje is nu ongeveer 3200 gram en 48 centimeter.
De huidsmeer op het lichaam van je kindje is bijna verdwenen. Het vetlaagje wat dikker en dikker wordt houdt niet alleen je kindje warm, het zorgt ook voor voldoende reserves om de eerste dagen na de geboorte tot de borstvoeding helemaal goed op gang is te overbruggen. Het is normaal dat kindjes de eerste dagen niet volledig borstvoeding (willen) drinken, ze moeten wennen aan leven “op het droge” en aan het krijgen van borstvoeding. Ook kost het een paar dagen om de borstvoeding volledig op gang te brengen. Het is dus logisch en helemaal normaal dat ze, ondanks het onderhuidse vetlaagje, altijd wat afvallen na de geboorte. Dit is meestal in de eerste 3 dagen, daarna stabiliseert het zich en gaan ze weer groeien. Binnen 2 weken zitten de kindjes vaak weer op of boven hun geboortegewicht!

Door de navelstreng lopen drie bloedvaten waardoor zuurstofrijk bloed je kindje bereikt en afvalstoffen worden afgevoerd. Na de geboorte zorgt de navelstreng ervoor dat je kindje nog even zuurstof krijgt. Dit is de reden dat de navelstreng niet gelijk wordt doorgeknipt. Je kindje krijgt de tijd om eerst zelf te gaan ademen. Als je kindje voor het eerst ademhaalt wordt er bloed rond gepompt, de longen ontplooien zich en nemen zuurstof op. De bloedcirculatie via de navelstreng en placenta houdt op (de navelstreng klopt dan niet meer) en de navelstreng van je kindje kan worden doorgeknipt.

Zelf kan je een slijmprop verliezen. Deze doorzichtige prop slijm sluit je baarmoeder af tegen infecties en ziektes van buitenaf. Dit is een voorbereiding van de geboorte, al zegt het niets over het tijdstip waarop de bevalling zal beginnen of plaatsvinden. Je kan de prop in zijn geheel verliezen, of in kleinere deeltjes. In dat geval zie je vaak slijm met sliertjes bloed. Het is normaal en kan geen kwaad, maar meldt het wel bij controle aan je verloskundige als je dit merkt.