Deze week merk je waarschijnlijk als je normaal een regelmatige cyclus hebt, dat je niet ongesteld bent geworden. Je kan vanaf nu een zwangerschapstest doen. Sommige vrouwen voelen het zelf al aan, je borsten kunnen bijvoorbeeld groter en meer gespannen aanvoelen.

Deze week begint de ontwikkeling van de placenta, die zich gaat innestelen in je baarmoeder. De placenta is erg belangrijk voor je kindje. Via de navelstreng worden bloed, voedingsstoffen en verschillende antistoffen van de placenta naar je kindje vervoerd, die het nodig heeft om te groeien en ontwikkelen. Ook maakt de placenta hormonen aan, zoals oestrogeen en progesteron.
Oestrogeen is belangrijk voor de groei van de baarmoeder, ontwikkeling van de bloedvaten en de groei van de melkklieren in je borsten. Progesteron is een hormoon dat je kindje nodig heeft om andere hormonen ervan te kunnen maken en zorgt ervoor dat je baarmoeder niet gaat samentrekken.

Zelf kan je ook bijdragen aan de ontwikkeling van een “gezonde” placenta: eet zo gezond en gevarieerd mogelijk, laat alcohol staan en rook liever niet.

Als je nog geen foliumzuur slikt, is het belangrijk hier meteen mee te starten zodra je merkt dat je zwanger bent. Geadviseerd wordt om vanaf ongeveer 4 weken voor mogelijke bevruchting tot de 10e week zwangerschap dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het ruggenmerg en de hersenen van je kindje. Ook verkleint het de kans op een hazenlip, open gehemelte en een open ruggetje.

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, is het verstandig om geen kattenbak meer schoon te maken. In ontlasting van katten zit een parasiet die toxoplasmose kan veroorzaken bij jou. Dit is een infectie waarvan je ongeboren kind ernstige afwijkingen kan oplopen. In rauw vlees en rode vleeswaren zoals filet americain en rosbief kan deze parasiet ook zitten, dus laat dit ook staan tot na je zwangerschap. Rauwmelkse kazen bevatten de listeria bacterie, deze is ook gevaarlijk voor je ongeboren kind, dus laat dit ook even staan. Je herkend deze producten aan het opschrift “au lait cru”.