Je kindje is nu ongeveer 3400 gram en 50 centimeter. De kans dat je op de uitgerekende datum bevalt is slechts 5%.

Je bevalling begint meestal met weeën, al komt het voor dat bij sommige vrouwen eerst de vliezen breken en daarna de weeën pas op gang komen. Zodra je weeën hebt of je vliezen breken, moet je altijd even contact opnemen met je verloskundige, zij bepaalt wanneer zij het nodig acht om bij je langs te komen. Zij geeft ook aan wanneer je het kraamcentrum moet bellen bij een thuisbevalling voor assistentie van een kraamverzorgende.

Je mag gaan persen als je 10 cm ontsluiting hebt, bij een eerste kindje krijg je meestal 1 cm ontsluiting in één uur. Het helpt wel als je je kan ontspannen, dat kan de ontsluiting wat versnellen.

Je kindje heeft ruim zeventig nieuwe reflexen die gaan helpen om te overleven buiten de baarmoeder. Hij kan tijdens de eerste uren van de bevalling nog lekker slapen. Als de weeën echt doorzetten en elkaar steeds sneller opvolgen krijgt je kindje steeds minder bewegingsvrijheid en wordt je kindje wakker. Je kindje vindt de persweeën het minst prettig, het hoofdje wordt naar beneden geduwd, daarna weer naar achteren en je kindje maakt ook nog een draai. Als je kindje geboren is, moet hij ook nog eens wennen aan allerlei nieuwe prikkels, zoals harde geluiden en fel licht.

Tijdens de bevalling komt de placenta los van de baarmoederwand, nadat je kindje geboren wordt moet de placenta nog worden geboren. Soms moet je hierbij nog even persen. De placenta moet binnen een uur na de geboorte van je kindje geboren worden. Als de placenta geboren is, kijkt de verloskundige deze helemaal na om te zien hoe je kindje het in zijn “huisje” gehad heeft. Als je het leuk vind, laat de verloskundige dit meestal goed zien.

Als de situatie het toelaat, laten de verloskundige en kraamverzorgende je na de bevalling en een eerste controle even kort samen, om met elkaar kennis te maken. Binnen een uur na de geboorte proberen we de kleine aan de borst te leggen als je borstvoeding gaat geven, pasgeboren kindjes zijn dan vaak het meest alert en doen dan al goede pogingen om wat te drinken. Daarna volgt de uitgebreide controle van je kindje door de verloskundige, waarna we hem of haar lekker aankleden en warm neerleggen. Jijzelf kan dan, als je je goed voelt, douchen terwijl de kraamverzorgende je bed verschoond en je kamer weer in orde maakt. Mocht je je nog niet zo fit voelen, wordt je natuurlijk op bed verzorgd!