Deze week is een belangrijke week voor je kindje: de hersenen en ruggenmerg beginnen met de ontwikkeling. De ontwikkeling van het spijsverteringskanaal gaat verder en ook de ogen beginnen met de ontwikkeling. De armpjes en beentjes groeien verder uit en de aanleg van het geslachtsdeel is begonnen. Vanaf deze week klopt ook het hartje! Dit klopt wel snel, tot 160 keer per minuut. Ook begint de vorming van het zenuwstelsel.

Voor jezelf is het belangrijk om extra vitamine D te nemen tijdens je zwangerschap. Geadviseerd wordt om dagelijks 10 microgram vitamine D te nemen. Dit zorgt voor extra opname van calcium, wat nodig is voor de botopbouw en de aanleg van de tanden van je kindje.

Als je met chemische stoffen of röntgenstraling werkt, moet je wel oppassen. Deze stoffen en straling kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.

Zodra je zwanger bent, kan je merken dat je stoelgang wat moeilijker gaat dan normaal. Je darmen werken anders door de hormonen en je darmen krijgen minder ruimte door de plaats die je kindje in gaat nemen. Zorg ervoor dat je genoeg vocht opneemt, zoals water, soep, vruchtensap, zuivelproducten. Eet voldoende vezels en sla het ontbijt zeker niet over. Beweeg genoeg en probeer stress te vermijden.

Deze week mag je de verloskundige bellen voor een eerste afspraak!