8 weken zwanger

Image

Je kindje is ongeveer 2 centimeter, maar nog steeds gewichtloos. Vanaf deze week gaat hij kleine bewegingen maken, al is het met hele kleine schokjes. Je zal dit dus ook nog niet voelen. De aanleg en ontwikkeling van je kindje gaat deze week onveranderd door. Zijn hoofdje is nog steeds erg groot in vergelijking met de afmeting van zijn lijfje, al krijgt hij wel al de juiste vorm. Je kindje heeft al oogjes en de basis voor de melktandjes worden al in de kaken aangelegd. Ook worden de geslachtsorganen verder ontwikkeld, bij de jongetjes beginnen de testikels met groeien en bij de meisjes wordt deze week de aanleg gestart van het voortplantingssysteem. Je kindje wordt nu een herkenbaar mensje, het skelet is aanwezig en kraakbeen gaat langzaam over in bot. De organen die aangelegd zijn, gaan vanaf deze week werken. Het hart is zover af dat het bloed kan rondpompen en de hersenen kunnen die signalen al afgeven dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Jijzelf kan wat last krijgen van buikpijn, dit hoeft niks ernstigs te betekenen. Je baarmoeder gaat oprekken en dit kan wat pijn veroorzaken. Ook ligt je blaas tegen de baarmoeder aan, als je een volle blaas hebt kan deze een drukkend gevoel geven in je onderbuik. Je darmen kunnen ook opspelen tijdens de zwangerschap wat een naar gevoel kan geven. Bij twijfel kan je natuurlijk altijd je huisarts of verloskundige raadplegen!

Rond deze week heb je ook je eerste controle bij de verloskundige, spannend! Tot 24 weken zwangerschap heb je elke 4 weken een afspraak, tenzij er bijzonderheden zijn met jou of je kindje in de gezondheid of bij een meerlingzwangerschap. Dan ga je voor controle naar de gynaecoloog.

De verloskundige houdt een kennismakingsgesprek waarbij ze vraagt naar je gezondheid, eventuele eerdere zwangerschappen, de gezondheid van jullie naaste familie en je leefomstandigheden. Zij bepaalt ook de uitgerekende datum. Vaak wordt er ook bloed geprikt om je ijzergehalte in het bloed te bepalen, of je eventuele (geslachts)ziektes onder de leden hebt en je bloedgroep.

Als laatste krijg je folders en voorlichting over mogelijke onderzoeken in de zwangerschap, voornamelijk om bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen of erfelijke aandoeningen op te sporen. Indien nodig en gewenst geeft de verloskundige je de benodigde verwijsformulieren mee.